in

Bouwen en bakken – zo verschillend zijn ze niet

Ondanks dat ik op ArchitectuurOpstand schrijf, ben ik niet echt een architect. Maar weet je wat ik zeker niet ben? Een bakker. Ik ben meer architect dan dat ik ooit bakker zal zijn.

Toch ga ik in dit artikel een paar observaties geven over bakken – in het bijzonder over taarten. Nogmaals, ik ben geen bakker, maar zie of je het met ze eens bent:

1. Individuele subjectieve smaken verschillen. Ik hou van appeltaart; jij misschien liever van chocolade. Misschien geniet je nog wel van appeltaart, maar is het niet je lievelingstaart. Of misschien heb je hem liever wat zoeter. Sommige mensen (die zijn zeldzaam) houden helemaal niet van appels. Voorkeuren verschillen ook tussen culturen.

Smaken verschillen. bron

2. Ondanks onze verschillende smaken, zijn we het waarschijnlijk eens over de wat basisprincipes. De meeste taarten smaken goed en zijn moeilijk te weerstaan, ook al zijn er dingen die we zouden aanpassen. We zijn het er ook waarschijnlijk over eens dat een aangebrande taart, of een taart waarbij de bakker in plaats van suiker zout heeft gebruikt, slecht smaakt.

Smaken verschillen, maar sommige dingen zijn gewoon vies bron

3. De recepten van veel populaire en heerlijke taarten zijn vrij oud. Sachertorte en biscuit komen uit de 19e eeuw, en worteltaart gaat terug tot de Middeleeuwen. Als we de originele recepten zouden volgen, zouden we ze waarschijnlijk nog steeds lekker vinden (veel cafés zijn zelfs trots dat ze het ‘originele’ recept serveren).

Goede oude recepten werken top – voor een lange tijd nadat ze bedacht zijn! bron

4. Toch zal elke bakker deze recepten een beetje anders interpreteren, en een eigen draai aan een recept geven. Mensen hebben nu eenmaal hun voorkeuren. Ze kunnen totaal nieuwe ideeën hebben of zich laten inspireren door oude recepten. Sommige van deze veranderingen kunnen deel gaan uitmaken van het gevestigde recept, of zelf klassiekers worden.

Laat je inspireren door oude recepten en maak zo een nieuw, gevestigd recept bron

5. Recepten aanpassen vergt vaardigheid. Je moet weten wat je doet, en zelfs dan zal het waarschijnlijk niet bij de eerste poging lukken. Ik ben zelf geen bakker, dus ik volg het recept tot in de puntjes omdat ik weet dat het moeilijk is om goede dingen te maken.

Aanpassen van wat werkt is niet voor de onervaren – het is lastiger dan je denkt. bron

6. Af en toe brengt technologie of ontdekkingen ons nieuwe gereedschappen of ingrediënten: cacao uit Amerika, bijvoorbeeld. Dat is altijd spannend, want het geeft ons de kans om nieuwe recepten te bakken, die onze voorouders misschien vreemd hadden geleken (maar waarvan zij zouden hebben genoten – ik weet zeker dat Julius Caesar dol zou zijn geweest op chocoladetaart).

Nieuwe technologie – slim & passend toepassen! bron

7. Natuurlijk staat het ons nog steeds vrij oude ingrediënten en technieken te gebruiken – bloem, boter en eieren zijn nog steeds belangrijk, en bakkers zouden dwaas zijn ze niet meer te gebruiken zonder een zeer goede reden. En niet alle nieuwe ingrediënten zullen overal een succes zijn (tomaten zijn nuttig voor pizza’s, maar lijken niet te werken in taarten).

Gebruik geschikte ingrediënten; niet alle ingrediënten werken overal bron

8. Goede bakkers bakken taarten die mensen lekker vinden. Doen zij dat niet, dan zullen de mensen hun taarten niet kopen en zullen zij moeten veranderen of failliet gaan. De slechtste bakkers zijn degenen die klanten zoals jij en ik de schuld geven, of zeggen dat wij “niet genoeg van bakken weten”. Natuurlijk worden zij door niemand serieus genomen.

Bak wat mensen lekker vinden! bron

Vergeet niet dat ik geen bakker ben – maar ben je het niet eens met deze acht punten? Om de een of andere reden zijn deze punten in de wereld van de architectuur nogal controversieel, maar niet als het om recepten gaat.

De vraag is: Waarom?

What do you think?

Written by admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Het is onze toekomst – laten we die vorm geven!

Welk gebouw is mooier?