Welkom bij ArchitectuurOpstand
ArchitectuurOpstand is een beweging die strijdt tegen de voortdurende verlelijking van onze steden door de eenzijdige voorkeur van een overgroot deel van hedendaagse architecten en projectontwikkelaars.
De beweging vindt zijn oorsprong in 2014 in Zweden als een Facebook community die inmiddels 56000 volgers heeft, maar ook is uitgebreid naar lokale groepen en zelfs andere landen zoals Noorwegen, Denemarken, Finland, Estland, het Verenigd Koninkrijk en nu Nederland.
Waar protesteren wij tegen?
Onze grootste zorgen zijn als volgt:
- De schaamteloze minachting van zowel ontwikkelaars, architecten als overheid voor wat mensen willen; voor wat gezond, emotioneel voedend en sociaal duurzaam is. Volgens verschillende studies geeft meer dan 75 tot 80 % van de mensen de voorkeur aan traditionele architectuur en wat ruwweg neerkomt op New Urbanism-idealen op het gebied van stadsplanning. Wij willen dat dit percentage wordt weerspiegeld in wat er wordt gebouwd en hoe het wordt gebouwd. Vandaag de dag wordt in Nederland, met uitzondering van bepaalde laagbouw woonwijken en enkele appartementengebouwen, vrijwel uitzonderlijk in modernistische stijl ontworpen.
- We krijgen de valse keuze voorgeschoteld van:
a) te duur neo-modernisme in 50 tinten grijs (de keuze van de grote ontwikkelaars);
b) overdreven speels deconstructionisme (de keuze van de narcistische starchitect); of
c) een deprimerende combinatie van de twee (waarbij de ontwikkelaar de architect een saaie doos laat versieren met botsende primaire kleuren, willekeurig geplaatste ramen en balkons, of opgeschaalde patronen die geen verband houden met de vorm, kleur of stijl van het gebouw).
Wij willen gebouwen die eruitzien als gebouwen en niet als gigantische schoenendozen, speelgoed of als architectonische ongelukken. - De voortdurende vernietiging van ons cultureel erfgoed, in de vorm van a) hervatte sloop van 18e en 19e eeuwse gebouwen – wat vooral schokkend is na de massale zelfvernietiging van onze stadscentra (zie de Utrechtse stationsbuurt en de ‘City making’ in Amsterdam) in de jaren 1960 en 1970; en b) de bouw van nieuwe, brutaal contrasterende, invullingen, toevoegingen en lelijke hoogbouw in historische wijken, populaire parken, pittoreske middeleeuwse stadjes, en andere kwetsbare gebieden. Dit is absoluut onaanvaardbaar!
Onze visie
Na bijna een eeuw van ontbering willen we weer tijdloze schoonheid, gevoeligheid en verscheidenheid in onze bebouwde omgeving zien. Het hoeft er niet “oud” uit te zien, en we hebben geen behoefte om terug te gaan in de tijd, noch politiek, noch cultureel, noch technisch. Er zijn eindeloze mogelijkheden om nieuwe vooruitstrevende stijlen te ontwikkelen in de klassieke of plaatselijke traditie, compleet met moderne voorzieningen. Dit wordt overal ter wereld gedaan, dus waarom niet ook hier?
Wie zijn wij?
Ons team, bestuur, leden en volgelingen, bestaat uit mensen van alle achtergronden, leeftijden, geslachten, beroepen en politieke overtuigingen – verenigd door onze passie voor mooie architectuur, mensvriendelijke stadsplanning, en het behoud van wat er nog over is van ons cultureel erfgoed. ArchitectuurOpstand is onafhankelijk en staat daarmee los van politieke organisaties. De activiteiten van ArchitectuurOpstand zijn vrijwillig en worden niet beïnvloed door sponsors of andere geldschieters.
Hoe werken wij?
Wij streven ernaar onze visie te bereiken door:
- het creëren van een publiek debat over onze gebouwde omgeving en het uitdagen van het heersende neo-modernistische “smaakmonopolie”;
- virtuele ruimtes in de sociale media te bieden waar “gewone mensen” hun mening kunnen geven over hedendaagse architectuur; informatie te delen en aan activisme te doen;
- het belichten van voorbeelden van inspirerende nieuwe gebouwen uit andere landen
- uitreiking van een jaarlijkse prijs voor het mooiste nieuwe gebouw indien een waardige winnaar kan worden gevonden;
- het initiëren of ondersteunen van lokaal activisme tegen de sloop of vervorming van gebouwen van culturele waarde of schoonheid, en tegen bruut botsend neo-modernisme in gevoelige historische gebieden;
- netwerken met klassieke architecten, stadsplanners, ambachtslieden, adviseurs, schrijvers; onderzoekers, organisaties voor natuurbehoud, en anderen die onze visie delen
- het geven van lezingen en interviews, het deelnemen aan conferenties en openbare debatten het schrijven en vertalen van artikelen, het recenseren van boeken, en meer.